ENVIRONMENT: DALREOCH CAR PARK PLAN SCRAPPED BY OUT OF TOUCH COUNCIL

 

By Rory Murphy

Yet another example of how out of touch the SNP administration on West Dunbartonshire Council is that they have been forced to do a U-turn on a controversial plan to turn open space around the West Bridgend high flats  into rail station car park.

The Council filed plans in November 2020 for the site next to Dalreoch railway rail station and straddling Cardross Road in West Bridgend for parking and related footpaths.

But the open space, which they said would have allowed for 33 vehicles, united high flats tenants in opposition.

Leven Court and Lomond Court residents expressed alarm at the prospect of noise, air and light pollution, and a loss of privacy.  The planning application now lists the proposal as “withdrawn”.

He told one local paper: “I was pleased to see the application withdrawn and hopefully the residents’ concerns have been has taken into consideration.

“This was not the right place to construct a park and ride and thankfully it has been halted.”

Campaigner Rose Harvie and Councillor David McBride.

Environmental Rose Harvie told the council: “A substantial area of valued open green space and grass will be destroyed, which at present acts as an ‘environmental barrier’ to traffic on the adjacent Artisan Bridge.

“Increased traffic will be detrimental to the wellbeing of the mainly elderly residents of the three blocks of flats, because of increased noise, lighting and air pollution from vehicles.

“There is already sufficient parking for private cars (park and ride) adjacent to Dalreoch station and the river.”

And resident James Fraser told the council the plans would be able to meet requirements for a minimum disabled parking spaces.  There was also no provision for electric charging stations.

He added: “Why extend station parking when we cannot maintain the parking area already existing?”

One comment

  1. A bit like the council taking over your front garden for some parking spaces.

    This proposal was outrageous. The grounds around the flats, which are people’s homes, are just that – landscaped grounds around folks homes.

    But ask yourself this. Why did the Council grant planning permission to the creation of a waste recycling centre immediately behind the Dalreoch train station on the other side of the road from the flats. Not exactly the type of thing to have in an urban area immediately adjacent to the town, houses, and the River Leven. A bit like building a sewage plant in the middle of town, anything goes in this town.

    And who allowed the recycling centre operator to annex behind a two metre high security fence the verge area of the cycle path along the Leven where it bounds the recycling centre. Nothing like helping yourself with the Council’s blessing.

    Ah WDC, fill your boots.

Leave a Reply

%d bloggers like this: